Zile Kömesi(cevizli sucuk)
Zile Kömesi(cevizli sucuk); Meşhur Zile bağlarının cevizlerinin üzüm şırası ile karıştırılıp kurutulması ve daha sonrada nişasta dökülmesi ile hazırlanan eşsiz doğal bir üründür. Enerji deposudur.
Ekim ve Kasım aylarında olgunlaşan, Zile’ye özgün etsiz şire üzümleri; bağ bozumu sırasında, çatlamamış olmasına özen gösterilerek ve kurumuş taneler ayrılarak elle toplanır. 24 saat içinde sadece Zile’de bulunan ve kömeye özgü tadı veren pekmez toprağı ile işlemden geçirilerek köme hasudası elde edilir. • Yerli yaprak cevizi dörde bölünerek ipe dizilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, taze ceviz kullanılması ve cevizin ipe dizildikten sonra tamamen kurumuş olmasıdır. Zile kömesinde ithal ceviz kullanılmamaktadır. • Daha sonra dizili cevizler, köme hasudasına batırılarak kurutulur. Farklı işlemlerden geçirilerek nişastalanır ve kullanıma hazır hale getirilir.
'Kış mevsiminde bol pekmez ve cevizli sucuk tüketin'
Yorumlar
Yorum Gönder